Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ SMOKE FREE


  1. Σκοπός

    H ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει συνδέσει την λειτουργία της με την καινοτομία. Πιστοί στο όραμα και τις αξίες μας και φέτος η 84η διοργάνωση της ΔΕΘ θέτει ως στόχο να διατηρήσει και να εξελίξει την εμπειρία που προσφέρει σε εσάς και τους χιλιάδες επισκέπτες της, παραμένοντας όπως και πέρυσι SMOKE FREE.

    Με επίκεντρο τον ίδιο τον επισκέπτη, και δεδομένου ότι η τεχνολογία στον τομέα του καπνού έχει κάνει άλματα εξέλιξης τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΘ αποφάσισε να απαντήσει στο πρόβλημα του καπνού του τσιγάρου διατηρώντας το επιτυχημένο περυσινό πλαίσιο διαχείρισης και καλεί όλους τους επισκέπτες να το σεβαστούν και να συμμετάσχουν σε μια πρωτοποριακή κίνηση.
     

  2. Βασικό Πλαίσιο Smoke Free Πολιτικής

    Η ΔΕΘ εφαρμόζει απόλυτα τη νομοθεσία περί μη καπνίσματος στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και επιπρόσθετα θέτει ως στόχο να περιορίσει τον καπνό του τσιγάρου ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Γίνεται δηλαδή Smoke Free.
     

  3. Βασικοί Στόχοι

    Στο πλαίσιο εφαρμογής της Smoke Free πολιτικής η ΔΕΘ στοχεύει:

    • Να εφαρμόσει καθολικά τον αντικαπνιστικό νόμο, απαγορεύοντας το κάπνισμα, τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και προϊόντων θέρμανσης καπνού σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
    • Να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να ενημερώσει όλους τους επισκέπτες σχετικά με την Smoke Free πρωτοβουλία.
    • Να περιορίσει το αποτύπωμα του καπνού του τσιγάρου ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, με τη δημιουργία κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών, διαδικασιών αλλά και ενημέρωσης όλων των καπνιστών που εισέρχονται στο χώρο της έκθεσης.
       
  4. Όραμα της ΔΕΘ

    Όραμα της ΔΕΘ είναι να εξαλείψει το αποτύπωμα του καπνού του τσιγάρου από την εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη συνολική ταυτότητα της διοργάνωσης.
     

  5. Διαδικασίες - Μηχανισμοί Εφαρμογής και Υλοποίησης Smoke Free Πολιτικής
    Προκειμένου η Smoke Free πρωτοβουλία να έχει νόημα, η ΔΕΘ δημιουργεί το κανονιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, τους πόρους και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο οι απαιτούμενες ενέργειες διακρίνονται σε 1) Επικοινωνιακές, 2) Υποδομών και 3) Εφαρμοστικές.
     
    1. Επικοινωνιακό Πλαίσιο Διακήρυξης Smoke Free Πολιτικής
      Σημείο εκκίνησης της Smoke Free Πολιτικής που θα ακολουθήσει η 84η διοργάνωση της ΔΕΘ, θα αποτελέσει η «Συνέντευξη Τύπου» που θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθεί η σχετική πρωτοβουλία. Για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία του μηνύματος, θα αποσταλεί σχετικό δελτίο τύπου προς όλα τα μέσα, προκειμένου να διαχυθεί εκτενώς το μήνυμα. Επιπρόσθετα, ειδική μνεία θα γίνει στον ιστότοπο της διοργάνωσης αλλά και στα υπόλοιπα επικοινωνιακά μέσα (όπου είναι εφικτό).
      Ενισχύοντας το επικοινωνιακό κομμάτι της Smoke Free δήλωσης, η ΔΕΘ θα ενσωματώσει ανάλογο μήνυμα στα εισιτήρια, σε όψεις κτιρίων που βρίσκονται μέσα στο χώρο της έκθεσης, στην αρχική οθόνη της ενεργοποίησης του δικτύου Wi-Fi, καθώς και στα μπλουζάκια όλων όσων εργαστούν για την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια (7 – 15 Σεπτεμβρίου). 
      Όλοι οι εκθέτες θα λάβουν με γραπτή ηλεκτρονική επικοινωνία (e-mail) για την πρόθεση των διοργανωτών της ΔΕΘ, η έκθεση να παραμείνει για 2η συνεχή χρονιά Smoke-Free καθώς και σηματοποιημένο Smoke-Free lanyard για τη συνεχή υπενθύμιση της πρωτοβουλίας.
       
    2. Υλικοτεχνικές Υποδομές και Απαιτούμενοι Πόροι
      Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Smoke Free πολιτικής, θα δημιουργηθούν 6 ειδικοί χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Οι χώροι αυτοί θα φέρουν ειδική σήμανση. Στο σύνολο των εξωτερικών χώρων θα επιτρέπεται η χρήση μόνο εναλλακτικών προϊόντων (ηλεκτρονικό τσιγάρο και προϊόντα θέρμανσης καπνού) και θα συστήνεται με ευγένεια σε όσους ανάψουν τσιγάρο να σεβαστούν την πρωτοβουλία και να κατευθυνθούν σε κάποιον από τους ειδικούς χώρους καπνιζόντων. 
      Θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση σε όλες τις εισόδους των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να ενισχυθεί η δήλωση περί εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Η σήμανση θα φέρει την εξής επιγραφή: «.Απαγορεύεται το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στους εσωτερικούς χώρους». 
      Προκειμένου να υπάρχει σαφής ενημέρωση και κατεύθυνση όλων των επισκεπτών θα διαμορφωθούν ειδικά Info Points και στις 3 εισόδους της ΔΕΘ τα οποία αποκλειστικό στόχο θα έχουν να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη Smoke Free πολιτική της διοργάνωσης (τι σημαίνει, ποια προϊόντα επιτρέπονται και που). Για την ομαλή ενημέρωση όλων των καπνιστών τα 6 «καπνιστήρια» θα φαίνονται εμφανώς στο χάρτη της έκθεσης που θα μοιράζεται δωρεάν κατά την είσοδο των επισκεπτών. Για τη συνεχή υπενθύμιση της πρωτοβουλίας θα παίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ηχογραφημένο μήνυμα που θα προτρέπει και θα κατευθύνει τους καπνιστές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
       
    3. Εφαρμοστικό Πλαίσιο
      Προκειμένου να διασφαλισθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εφαρμογή του πλαισίου, ειδική ενημέρωση θα γίνει σε όλο το προσωπικό της έκθεσης στις 4 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την εκπαίδευση θα επεξηγηθεί το γενικό Smoke Free πλαίσιο καθώς και οι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας.

      Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν με παρουσίαση αναλυτικά για τις ενέργειες που θα ακολουθούν:
       

    • Καλωσόρισμα των επισκεπτών στη Smoke-Free ΔΕΘ
    • Επεξήγηση του οράματος Smoke-Free
    • Επεξήγηση των τρόπων εφαρμογής στη ΔΕΘ (που επιτρέπεται και που όχι η χρήση προϊόντων καπνού)
    • Απαντήσεις σε ερωτήσεις ή τυχόν απορίες
    • Επισήμανση στο χάρτη των σημείων που επιτρέπεται το κάπνισμα
    • Δωρεάν διάθεση σε βραχιολάκια και αυτοκόλλητα Smoke-Free 
      Ειδική ομάδα ελέγχου Smoke Free που θα απαρτίζεται από 4 άτομα θα επιβλέπει την τήρηση του Smoke Free πλαισίου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.  

      Συγκεκριμένα η ομάδα θα καταγράφει τα περιστατικά που δε συμμορφώθηκαν με την πολιτική ώστε να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα επιτυχίας της ενέργειας.  

      Σαν βάση για την επιτυχία της ενέργειας θα δημιουργηθεί ένα εύρος όπως περιγράφεται παρακάτω:
      <100 περιστατικά μη συμμόρφωσης: επιτυχής ενέργεια
      100-200 περιστατικά μη συμμόρφωσης: μερική επιτυχία
      >200 περιστατικά μη συμμόρφωσης: χώρος προς βελτίωση

      Σκοπός της ομάδας δεν θα είναι να επιπλήττει όσους δε συμμορφώνονται αλλά αντίθετα να προσπαθεί να εξηγήσει τον απώτερο σκοπό της πρωτοβουλίας που βασίζεται στο σεβασμό προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

      Για την επιτυχία του σκοπού, η ομάδα θα:
       

    • Ενημερώνει εκ νέου με τον αντικαπνιστικό νόμο όσους δε συμμορφώνονται και εξακολουθούν να καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους, ζητώντας τους να βγουν σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο
    • Θα παροτρύνει όσους καπνίζουν έξω αλλά εκτός των «καπνιστηρίων» να επισκεφθούν τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υπενθυμίζοντας το όραμα της ΔΕΘ για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

       Για τον καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα της προσπάθειας ορίζεται ως υπεύθυνος εφαρμογής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης