Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα νέο, μη επανδρωμένο αερόχημα στην Akademia

Ένα νέο, μη επανδρωμένο αερόχημα στην Akademia

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο πλαίσιο της Akademia το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, στο περίπτερο 14. Το όχημα σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ και μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 125km/h και να απο/προσγειώνεται κάθετα ενώ έχει μεγάλη πτητική αυτονομία, έως και 2 ώρες. 

Το RX-4 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ρομποτική όραση), την MLS (σταθμός εδάφους) και την GEOSENSE (καθορισμός απαιτήσεων και πτητικές δοκιμές). Θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές φέροντας διαφορετικό εξοπλισμό (video και θερμικές κάμερες, αισθητήρες κλπ.), γεγονός που το καθιστά ικανό να καλύψει επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ενώ το project αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).